Hoe wordt kunstgras gemaakt?
ecrit le 02 December 2014

Iedereen weet hoe natuurlijk gras groeit. Maar hoe kunstgras ‘groeit’ is voor velen nog een vraagteken.

Hierbij alvast een korte, iet wat technischere uitleg.

Kunstgras begint als duizenden kunststofkorrels. Afhankelijk van waarvoor de mat zal gebruikt worden, zijn deze gemaakt uit een bepaalde soort plastic. Aan de korrels worden dan UV-stabilisatoren toegevoegd. Die kleine deeltjes zorgen ervoor dat het gras goed bestand is tegen zonlicht.

Het mengsel wordt nadien verhit en uitgeperst als lange draden, ook wel ‘garens’ of ‘vezels’ genoemd. Hierna volgt een ingewikkelde procedure om de grassprieten te versterken. Ze worden zo gemaakt dat forse trekkracht en temperatuurschommelingen tussen -50°C en +50°C geen invloed op hun sterkte hebben.

Om de vezels gemakkelijk te kunnen snijden, worden ze eerst op grote klossen gewikkeld. Een speciale machine snijdt deze dan op de gewenste lengte af. Zo kunnen de vezels op de matten ‘getuft’ worden. Het principe van tuften lijkt op dat van een naaimachine.

Om nog extra stevigheid te bieden, wordt er vloeibare latex over de tapijtrug gegoten. De matten gaan dan in de oven, die ervoor zorgt dat de latex hard wordt en zo de mat beschermt bij extreme omstandigheden. Nadien hoeven er enkel nog maar kleine gaatjes geprikt te worden in de kunstgrasmatten zodat regenwater goed afgevoerd wordt.